Stručnjaci upozoravaju
0

"Facebook predstavlja opasnost za usvojenu djecu"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stranice za društveno umrežavanje, kao što je Facebook, predstavljaju ozbiljnu opasnost za djecu koja su usvojena, upozorile su svjetske humanitarne organizacije.

Zahvaljujući internetu roditelji na jednostavan način mogu tragati za djecom koju su nekada dali na usvajanje, odnosno usvojena djeca mogu lako doći do svojih bioloških roditelja. Takvo nešto može biti zaista uznemirjuće za djecu, koja uglavnom nisu spremna na susret sa roditeljima.

Humanitarne organizacije upozorile su na činjenicu da je mnogo djece odvojeno od roditelja zbog nasilja u porodici, no sada su ta djeca izložena stvarnom riziku, s obzirom da ih njihovi biološki roditelji mogu jednostavno pronaći.

"Društveni mediji postoje i nemoguće ih je ignorisati. Duha koji je pušten ne možemo vratiti u bocu, ali možemo i moramo naučiti kako da se nosimo s tim problemom. Usvojitelje potičemo da se nauče koristiti društvenim medijima i da se upoznaju s njima kako bi mogli s djecom razgovarati o tome", kazao je David Holmes, predsjednik britanske Organizacije za usvajanje djece, prenosi "Daily Telegraph".

On je istakao i to da je posve normalna želja djece da saznaju nešto više o svojoj biloškoj porodici, no najbitnije je zaštititi tu djecu i njhova prava. Upravo zbog toga agencije za usvajanje djece moraju biti dovoljno upoznate s modernim tehnologijama kako bi mogle pomoći osobama koje se odluče na usvajanje djeteta.

Iz britanske Organizacije za usvajanje djece su također istakli kako je veoma bitno naučiti djecu tome da svoje privatne podatke ne dijele s drugima putem interneta, te da u profilu ne navode mjesto gdje žive.

"Ne mora značiti da djeci prijeti fizička opasnost, no njihovo emocionalno stanje na takav način može biti ugroženo. Naime, upoznavanje putem interneta je posve drugačije od postepenog. Sve se dešava odmah, naglo i to putem prozora za chat. Takvo nešto je često veoma uznemirujuće za djecu", istaknuto je iz organizacije za usvajanje djece.