Tehnologija
0

Facebook pomaže korisnicima, ili ih uhodi?

Sarajevo-x.com
Društvena mreža "Faceebok" trenutno testira novu opciju koja će omogućiti korisnicima da dobiju posebne notifikacije svaki put kada drugi korisnik koristi svoj profil kako bi promjenio status ili postavio fotografije.

Opcija "subscribe to" omogućava korisnicima Facebooka da odaberu prijatelje ili članove porodice o čijim aktivnostima žele primati specijalne notifikacije.

Kritičari kažu da nova opcija asocira na uhođenje. Nije poznato da li će korisnici moći koristiti opciju "subscribe to" za korisnike s kojima nisu prijatelji, što je slučaj na Twitteru. Na ovoj društvenoj mreži je moguće pratiti aktivnosti korisnika koji to prethodno nisu dozvolili.

"Ukoliko vlasnici Facebooka misle da je ovo korisna opcija za većinu korisnika koji žele imati specijalne notifikacije o aktivnostima članova svoje porodice ili voljenih osoba, onda treba da znaju da se može i zloupotrijebiti, jer korisnici mogu postati žrtve osvete, ljubomornih i zlonamjernih ljudi", navodi se na internet-stranici Mashable posvećenoj tehnologiji.

Vlasnici "Facebooka" nisu potvrdili kada će i dali će uopće nova opcija "subscribe to" biti dostupna svim korisnicima ove društvene mreže, objavio je britanski "Telegraph".