Nove opcije
13

Facebook omogućio fotografisanje u 360 stepeni bez dodatnih aplikacija i kamera

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Facebook je prije godinu dana omogućio korisnicima postavljanje fotografija u 360 stepeni, a društvena mreža je danas uvela i opciju snimanja ovih popularnih fotografija bez dodatnih aplikacija ili kamera.

Nova Facebookova opcija dostupna je svim korisnicima iOS i Android operativnih sistema. S obzirom da pametni mobiteli nemaju ugrađene kamere koje snimaju u 360 stepeni, kompletan proces na Facebooku je ustvari odlična zamjena za kreiranje panoramskih fotografija u 360 stepeni.

Kako biste napravili ovakvu fotografiju putem Facebookove aplikacije, dovoljno je da na vašem zidu u novim sadržajima (New Feed) kliknete na "360 Photo". Zatim možete napraviti fotografiju u 360 stepeni laganim pomjeranjem kamere dok držite u fokusu centralni dio fotografije. Kada završite, možete izabrati polaznu tačku vaše fotografije i objaviti je na vašem zidu ili poslati nekome. Također, fotografije u 360 stepeni odsad možete postavljati i kao cover ili naslovne fotografije na vašim profilima.

Facebook još ne podržava snimanje videa u 360 stepeni. Za odvojeno postavljanje takvih sadržaja, morat ćete koristiti kamere kao što su Samsung Gear 360, Insta360 ili Nikon KeyMission 360.