Krenuli u akciju
22

Facebook obrisao 350 propagandnih profila i stranica povezanih sa Saudijskom Arabijom

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Facebooka navode kako su otkrili da su ljudi povezani sa saudijskim vlastima koristili njihovu platformu za širenje propagande putem lažnih računa, piše BBC News.

Iz ove kompanije su saopćili da je operacija uglavnom bila usmjerena na Bliski Istok i Sjevernu Afriku, a veći dio sadržaja je bio na arapskom jeziku.

Uklonjeno je više od 350 računa i stranica. Važno je istaći i da je rijetka situacija da ovaj IT gigant svoje aktivnosti poveze s određenim svjetskim vladama. Saudijska Arabija zasad nije javno komentirala navode Facebooka.

Facebook je u saopćenju naveo da je ove sedmice poduzeo konkretne poteze kako bi se izborio s "koordiniranim neautentičnim ponašanjem" na svojoj platformi i na Instagramu, koji je također u vlasništvu ove kompanije.

Dodali su i to da su računi bili postavljeni tako da su se pojedinci mogli predstavljati kao stanovnici drugih zemalja ili stvarati stranice za plasiranje lažnih vijesti.

Podsjećamo da se Facebook u posljednje vrijeme suočava s rastućim kritikama zbog neuspjeha u uklanjanju dezinformacija na svojim platformama.