Tehnologija
14

Facebook nije uništio Instagram: Dijeljenje fotografija sve popularnije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kada je Facebook kupio Instagram za velikih milijardu dolara, mnogi korisnici su izrazili zabrinutost da će dijeljenje fotografija postati stvar prošlosti.

Umjesto toga, Instagram je postao div društvenih mreža, a sve je okrunjeno u srijedu kada je objavljen podatak da je broj korisnika prešao magičnih 300.000.000 korisnika mjesečno. Prije samo devet mjeseci broj korisnika bio je 200 miliona, što svjedoči o naglom rastu broja ljudi koji su zadovoljni svojim double-tap potezima i komentarima na fotografijama.

Usporedbe radi, veliki Twitter ima 284 miliona korisnika mjesečno.

Drugim riječima, Instagram je prešao dug put od aprila 2012. godine kada je Facebook objavio namjeru da ga stavi pod svoje okrilje. Tada "mala“ društvena mreža imala je 30 miliona korisnika mjesečno.

"U protekle četiri godine san dva prijatelja postao je globalna zajednica koja svakodnevno dijeli više od 70 miliona fotografija", rekao je suosnivač Instagrama Kevin Systrom dodavši da je kao direktor fasciniran njegovim rastom.

Facebook ima različite rezultate kada su u pitanju njegove aplikacije. Sam Facebook je najveća društvena mreža koju čini 1,12 milijardi korisnika, njihov Messenger koristi oko 500 miliona ljudi. Nedavno kupljeni WhatsApp ima oko 600 miliona korisnika mjesečno.