Finansije
21

Instagram sada vrijedi 35 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bankarska grupacija Citi je objavila kako Instagram sada vrijedi 35 milijardi dolara. Podsjetimo, Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka, je 2012. godine kupio Instagram za milijardu dolara, a mnogi su smatrali da je to prevelik iznos.

Prošle sedmice je obznanjeno kako je Instagram nadmašio Twitter po broju korisnika te da ih ima više od 300 miliona. Instagram je tako nadmašio sva očekivanja o broju korisnika i zaradi.

Iako Instagram trenutno Facebooku donosi minimalnu zaradu, analitičari procjenjuju da će se to drastično promijeniti u skorije vrijeme.

Procjenjuje se kako će zarada od reklama na Instagramu biti ogromna, veća nego na Facebooku. Inače, reklame na Instagramu u SAD-u su se pojavile 2013. godine i već tada je ova društvena mreža privukla neke od najvećih klijenata poput Adidasa, Ben & Jerryja, Burberryja, General Electrica, Levi'sa, Lexusa, Macy'sa, Michael Korsa, PayPala i Starwooda.

Citi procjenjuje kako će Instagram donijeti 2,7 milijardi dolara prihoda u narednoj godini. Sve ovo znači da je Zuckerberg ipak pametno uložio novac.