|

Facebook objavio zaradu u četvrtom kvartalu

Facebook objavio zaradu u četvrtom kvartalu
5
Klix.ba
29.1.2015. u 09:41
14
komentara
5

dijeljenja
Facebook objavio zaradu u četvrtom kvartalu
Kompanija Facebook je objavila zaradu u četvrtom kvartalu, koja je nadmašila sva očekivanja.
Facebook je u četvrtom kvartalu ostvario prihod od 3,85 milijardi dolara, naspram očekivanih 3,77 milijardi, što je povećanje od 49 posto u odnosu na prošlu godinu.

EPS, odnosno zarada po dionici, iznosila je 0,54 dolara, a očekivalo se 0,48 dolara.

Društvena mreža je mjesečno imala 1,39 milijardi aktivnih korisnika, a analitičari su očekivali 1,38 milijardi (povećanje sa 1,35 milijardi u trećem kvartalu).

Prihod za cijelu godinu iznosi 12,47 milijardi dolara, što je povećanje za 58 posto u odnosu na godinu ranije. Facebookov prihod u četvrtom kvartalu se povećao za 49 posto u odnosu na godinu ranije, a kompanija je saopćila da bi porastao za 53 posto da nije bilo efekata stranih kurseva. Finansijski direktor David Wehner je upozorio da će, ukoliko kurs ostane isti, to utjecati i na prihod u 2015. godini za 5 posto.

Od 3,85 milijardi dolara prihoda u četvrtom kvartalu, 3,59 milijardi dolazi od oglašavanja. Gotovo 70 posto od tog prihoda dolazi od mobilnih uređaja, što je povećanje za 16 posto u odnosu na godinu ranije. Prihod od plaćanja i drugih naknada iznosi 257 miliona, 7 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U prošlom kvartalu je kompanija saopćila da bi troškovi mogli narasti između 50 i 70 posto ove godine. U četvrtom kvartalu Facebookovi GAAP troškovi i izdaci su iznosili 2,72 milijarde eura, što je povećanje za 87 posto u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine. Povećanje rashoda je uplašilo investitore u prošlom kvartalu, zbog čega je cijena dionice pala, a potvrda toga u ovom kvartalu je vjerovatno rezultirala padom vrijednosti dionica za 3 posto za nekoliko sati.

Facebook namjerava uložiti u nove radnike, oglašavanje, infrastrukturu i potencijalne akvizicije u ovoj godini.

Facebook je saopćio i da je u decembru imao 890 miliona aktivnih korisnika dnevno, što je povećanje za 18 posto u odnosu na proteklu godinu. Prijavljeno je i 745 miliona aktivnih korisnika dnevno putem mobilnih uređaja, što je povećanje za 34 posto u odnosu na godinu ranije. Mjesečno je zabilježeno 1,19 milijardi aktivnih korisnika, odnosno, povećanje za 26 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija je otkrila da Messenger koristi oko 500 miliona aktivnih korisnika mjesečno, Instagram ima 300 miliona aktivnih korisnika mjesečno, dok WhatsApp koristi čak 700 miliona aktivnih korisnika mjesečno.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...