Testiranje 2020. godine
9

Facebook kreira virtuelni svijet Horizon

D. B.
Kompanija Facebook radi na kreiranju virtuelnog svijeta pod nazivom Horizon.

Konkretno, radi se o VR aplikaciji koja će biti mješavina društvenih mjesta gdje se korisnici mogu družiti i razgovarati te drugih mjesta na kojima će moći igrati igre jedni protiv drugih.

Ljudi će biti prisutni u virtuelnom svijetu putem animiranog avatara. Aplikacija će biti dostupna za testiranje početkom 2020. godine, a tu privilegiju će imati mala grupa korisnika društvene mreže Facebook.

Detalji o Horizonu i prvi snimak virtuelnog prostora prikazani su na Facebookovoj Oculus Connect 6 konferenciji developera. Rečeno je da će svi koji budu koristili Horizon moći pozvati "ljudske vodiče" da im pomognu da se bolje upoznaju s virtuelnim okruženjem.

Vodiči neće biti "moderatori" koji će kontrolisati ponašanje.

Aplikacija će sadržavati alate koji će omogućiti ljudima da kontrolišu svoju interakciju s drugim korisnicima, a ponudit će i opciju da korisnici izgrade svoje vlastito okruženje u virtuelnom svijetu te će moći dizajnirati svoje avatare.

Cijeli prostor je u animiranoj temi jer je namijenjen da se koristi uz Facebookov Oculu Quest headset koji nema grafiku visoke rezolucije.

Svi oni koji su zainteresovani da sudjeluju u ranoj testnoj fazi mogu se prijaviti.

Kreiranje virtuelnog svijeta će omogućiti Facebooku da ugasi Facebook Spaces i Oculu Rooms 25. oktobra.

Informacije o virtuelnom svijetu Horizon dolaze u vrijeme kada Sasung ukida podršku za VR tehnologiju. Galaxy Note 10 i Note 10 Plus nisu kompatibilni s Gear VR sistemom.