Veliki planovi
0

Facebook i Skype dogovaraju saradnju

Sarajevo-x.com
U nekoliko posljednjih sedmica bilo je mnogo vijesti vezanih za Facebook. U kinima je počela projekcija filma "The Social Network", potom je osnivač Mark Zuckerberg donirao 100 miliona dolara slavnoj Oprah i, ukoliko su glasine tačne, najveća društvena online mreža na svijetu radi na postizanju dogovora sa online telefonskim servisom Skype, kako bi korisnici Facebooka mogli komunicirati sa svojim prijateljima preko te stranice.

Prema informacijama koje donosi CNN, Facebook i Skype uskoro će objaviti partnerstvo koje uključuje integraciju SMS-a, glasovnog chata i Facebook Connecta.

Još uvijek se tačno ne zna čime će rezultirati saradnja ove dvije kompanije, ali se pretpostavlja da je riječ o integraciji Facebook chata na pretraživače na mobilnim telefonima, kao i video chat među korisnicima Facebooka.

Pitanje koje se postavlja je da li korisnici Facebooka žele međusobnu komunikaciju na još prisnijem nivou?

Prema podacima kompanije Facebook, prosječni korisnik ima 130 prijatelja. Međutim, među tim osobama se najvjerovatnije nalaze i bivši momci i djevojke, osobe koje ste jednom sreli i stari školski drugovi. Drugim riječima, ne radi se uvijek o ljudima sa kojima želite razgovarati na mobitel.

Skype također ima veliki broj korisnika, ali dogovor sa kompanijom koja ih ima pola milijarde ne može štetiti. Udruživanje sa Skypeom pomoći će Facebooku u postizanju popularnosti izvan SAD-a.

U svakom slučaju, ukoliko zaista žele ostvariti uspjeh, kompanije će morati ići dalje od glasovnog chata, jer ljudi već mogu koristiti Skype za razgovor sa ljudima do kojih im je stalo.