Tehnologija
0

Facebook i Google se bore za korisničke podatke

Sarajevo-x.com
Između najpopularnije društvene mreže Facebook i internetskog diva Googlea traje velika prepirka zbog dijeljenja korisničkih podataka. Čelni ljudi Googlea razočarani su zbog toga što Facebook ne pridaje dovoljno pažnje zaštiti privatnosti korisnika, te su odlučili svojim korisnicima skrenuti pažnju na to.

Prošle sedmice Google je onemogućio automatsko pozivanje prijatelja na Facebook preko Gmaila. Time je Google želio zaštititi svoje korisnike i onemogućiti prenos njihovih e-mailova na društvenu mrežu.

Međutim, Facebooku to nije predstavljalo problem. Odmah su pronašli način da zaobiđu zabranu, te su korisnicima omogućili da prvo skinu podatke o svojim prijateljima, sačuvaju ih na računaru, a zatim ih unesu na Facebook.

"Razočarani smo što Facebook nije uložio svoje vrijeme za nešto drugo. S obzirom da čvrsto vjerujemo u to da korisnici moraju imati kontrolu nad svojim podacima, omogućit ćemo našim korisnicima da eksportuju svoje Google kontakte", navodi se u saopćenju Googlea upućenom medijima.

Facebook je odmah oštro reagovao na ovo saopćenje ističući kako je Google najprije blokirao korisnicima Orkuta (Googleove društvene mreže) eksportovanje kontakata na Facebook.

"Otvorenost ne zbači biti otvoren samo onda kada nekome to odgovara. Nadamo se da Google sada neće naći neke druge izgovore kako bi spriječili svoje korisnike da počnu koristiti i druge proizvode, koji im se sigurno više dopadaju", istakao je programer Facebooka Mike Vernal, prenosi Daily Telegraph.