Rast premašuje očekivanja
0

Facebook bi mogao vrijediti 100 milijardi dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija Facebook ove bi godine mogla zaraditi više od dvije milijarde dolara, daleko premašivši predviđanja napravljena prošle godine, javlja list The Wall Street Journal, koji se pozvao na izvore bliske finansijskim informacijama iz kompanije.

Informacije koje su procurile u javnost govore da bi kompanija sa sjedištem u Kaliforniji na početku naredne godine mogla dostići vrijednost od 100 miliona dolara.

To bi Facebook učinilo jednom od najvećih tehnologijskih kompanija na svijetu, a prerasli bi gigante poput Amazona i Cisca.

Procjene daleko nadmašuju informacije koje je Facebook objavio u januaru kada su Goldman Sachs i ruska investicijska kompanija Sky Tehcnologies investirale 1,5 milijardi dolara. Tada je vrijednost procijenjena na 50 milijardi dolara. Prema izvorima lista The Wall Street Journal, kompanija nastavlja rasti i do naredne godine vrijednost bi se mogla udvostručiti.

Firma je osnovana prije sedam godina, ali je od tada uspjela privući više od 600 miliona korisnika. Najviše uspjeha kompanije proizilazi iz ogromnog reklamnog prostora, a profit od marketing ove godine trebao bi dostići više od četiri milijarde dolara. U 2010. godini, ta je cifra iznosila 1,86 milijardi dolara.