Sigurnosne mjere
1

Evo kako aplikacija TikTok novim opcijama može pomoći roditeljima

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
TikTok pokušava smanjiti tenzije u porodici, a to čini uvođenjem novih opcija preko kojih roditelji mogu kontrolisati koliko i kako djeca koriste ovu aplikaciju.

Novi režim "porodične sigurnosti" pruža roditeljima veći stepen nadzora nad mlađom populacijom koja je okupirala TikTok. Opcija podrazumijeva povezivanje profila roditelja s profilom tinejdžera, kao i funkciju kontrole aktivnosti na daljinu.

Ograničeni način rada filtrira nepoželjne sadržaje i neprimjerene poruke, sprječavajući njihovo emitiranje na mobitelu djeteta. Društvena je mreža postavila starosnu granicu na 13 godina, ali to ne spriječava i puno mlađe osobe da je koriste. Istraživanje britanskog regulatornog tijela za medije Ofcom govori da je 13 posto djece u uzrastu od 12 do 15 godina bilo na TikToku tokom 2019. godine, što je za 8 posto više nego prošle godine.

Kako radi nova funkcija?

Skeniranje QR koda telefonom povezuje profile i omogućava roditelju da zaštititi dijete od štetnog sadržaja. Telefon starije osobe može se upotrijebiti kako bi se izvršile sljedeće operacije:

  • ograničeni režim odnosno automatski filter koji funkcionira zahvaljujući algoritmu koji spriječava da lascivni sadržaj dođe do tinejdžera

  • prijem poruka koje stižu od prijatelja ili potpuno isključivanje ove opcije

  • vremensko ograničenje odnosno ograničeno korištenje aplikacije na dnevnom nivou

Sigurnosne su opcije neko vrijeme dostupne korisnicima. Nužno je ručno postaviti šifru koja zahtjeva resetiranje na svakih 30 dana.

Zašto je uveden roditeljski nadzor?

TikTok je jako popularan među adolescentima, a polovina svih desetogodišnjaka u Velikoj Britaniji ima pametni uređaj.

Stephen Balkam iz Porodičnog instituta za sigurnost na internetu kaže da će prisutnost roditelja na TikToku pomoći djeci. Jedan od ciljeva je zajednički pristup platformi da bi djeca i roditelji zajedno kreirali sadržaj koji dijele: "Ovu opciju doživljavamo kao korak naprijed u korištenju društvene mreže".

Tajnik Britanskog fonda za sigurnost djece na internetu John Carr izražava zabrinutost zbog popularnosti TikToka.

"Bojim se da roditelji koji znaju za aplikaciju i dopuštaju djeci da je koriste nisu dovoljno upoznati s TikTokom ili imaju čudno shvatanje prikladnog sadržaja za mlade. Proveo sam puno vremena proučavajući je i mislim da ova platforma nije za mlađe od 13 godina", navodi Carr.

BBC piše da su djeca pod snažnim pritiskom jer je doniraju pravi novac najvećim zvijezdama ove društvene mreže. Influenceri koriste novce za kupovinu brendirane odjeće i drugih stvari. U zamjenu za novac djeca dobivaju njihove brojeve telefona i mogućnost razmjenjivanja poruka. Ova opcija dostupna je samo punoljetnim korisnicima.

"Aplikacija se niotkuda pojavila prije oko 18 mjeseci i svjedoci smo njenog sazrijevanja. Tvrtka koristi činjenicu da je aplikacija postala važan dio dječjeg odrastanja", navodi Carr.