{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU pokreće izradu Galileo navigacije

S
7.1.2010. u 15:58
0
1
EU pokreće izradu Galileo navigacije
0
EU pokreće izradu Galileo navigacije
Britansko - njemački konzorcij SSTL će izgraditi 14 satelita na osnovu ugovora vrijednog 566 miliona eura kojeg je danas najavila Evropska komisija u Briselu. Galileo će biti evropska verzija američkog GPS-a ali sa značajnim unapređenjima, javlja BBC.
Radi se, naime, o mnogo naprednijoj tehnologiji koja će korisnicima dati brže, mnogo stabilnije veze i omogućiti im da lociraju svoju poziciju sa greškom od svega jednog metra, što je unapređenje u poređenju sa trenutnim GPS-om koji pravi greške od nekoliko metara.

Potpredsjednik Evropske komisije za transport Antonio Tajani također je najavio potpisivanje ugovora i za rakete na kojima će sateliti biti lansirani, te sistem menadžmenta koji će pratiti realizaciju Galilea.

Ovim će se kritični dio programa Galileo privesti kraju i fokus će se premjestiti na demonstraciju evropskog navigacionog sistema koji je na sigurnom putu pokretanja.

Sateliti bi trebali biti lansirani u drugoj polovini 2012.godine i to sa Arianespacea u Francuskoj, gdje će biti korištena ruska raketa Soyuz.

Do početka 2014.godine u mreži Galielo moglo bi se naći 16 svemirskih letjelica koje će napraviti značajnu razliku u korštenju usluga korisnicima Galilea kao i prijemnicima za GPS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: