Objava na Twitteru
4

Elon Musk pokazao kako će izgledati svemirski brod Starship

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kontroverzni milijarder i inovator Elon Musk na Twitteru je objavio fotografiju te najavio kako će otprilike izgledali svemirski brod na kojem trenutno radi.

"Starship koji se montira izgledat će slično ovome na fotografiji. Operativni svemirski brod bi trebao imati prozore...", napisao je Musk.

Iako se do sada u javnosti pojavljivalo jako malo ilustracija kako bi trebao izgledati, Musk je objavom na Twitteru odlučio promijeniti situaciju te dati malu naznaku šta se može očekivati.

Osnivač i direktor kompanije SpaceX Elon Musk odlučio je u novembru prošle godine promijeniti ime svoje putničke letjelice Big Falcon Rocket (BFR) u Starship, dok će se raketni booster zvati Super Heavy.

U septembru je SpaceX objavio da će japanski milijarder Yusaku Maezawa biti prvi putnik koji će putovati letjelicom. Misija je planirana za 2023. godinu ukoliko letjelica bude završena na vrijeme.

On neće sletjeti na Mjesec nego će putovati na takozvanoj "putanji slobodnog povratka". To znači da će se Starship vratiti na Zemlju nakon što prođe oko dalje strane Mjeseca.

Muskov dugoročni plan je odlazak ljudi na Mars i kolonizacija ove planete. O letjelici koja bi to omogućila nije puno govorio, ali bi ona trebala ponuditi dovoljno mjesta za 100 putnika.