Traže inžinjere
14

Elon Musk: Neuralink prikupio 27 miliona dolara za spajanje ljudskog mozga s kompjuterima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Elon Musk je u martu najavio osnivanje nove kompanije Neuralink zadužene za razvoj tehnologije koja će povezivati ljudski mozak s kompjuterima, a dosad su prikupili 27 miliona dolara.

Musk je u petak na svom Twitter profilu rekao da Neuralink ne traži vanjske investitore.

Tehnologija će se moći koristiti za bilo šta, od olakšavanja komunikacije u realnom vremenu između ljudi do povećanja njihove postojeće moždane moći.

46-godišnji Musk je izvršni direktor Tesle i kompanije Space Exploration Technologies, a zalaže se i za odgovoran razvoj vještačke inteligencije. U junu je rekao da Neuralink dolazi na vrh njegove liste prioriteta.

O ovom startupu je zasad poznato malo detalja. Na web stranici kompanije piše da razvija tehnologiju koja će omogućiti povezivanje ljudskog mozga i kompjutera. U projekt su uključeni inžinjeri i naučnici.

"Nije potrebno iskustvo iz neuroznanosti, talent je mnogo važniji. Očekujemo da većina našeg tima dolazi iz drugih oblasti", piše na stranici kompanije.

Neuralink nije jedina kompanija koja radi na spajanju ljudskog mozga s kompjuterima. Naime, i Facebook je ranije najavio da radi na tehnologiji koja će zbližiti ljude i kompjutere, najavljujući uređaj koji će omogućiti ljudima da čuju putem kože.