Inovacije
891

Ekipa iz Tuzle i njihov novi protupožarni sistem ušli u finale NASA-inog takmičenja

Piše: I. P.
Ekipa studenata elektrotehnike i mašinstva iz Grada soli ušla je u veliko finale NASA-inog takmičenja Space Apps Challenge u kategoriji Best Use of Hardware.

Kako smo ranije pisali, u takmičenju je učestvovalo nekoliko timova iz Bosne i Hercegovine, a samo jedan je ušao u finale.

Tuzlanski devetočlani tim inovatora čine Mustafa Spahić, Valentin Stjepić-Ćosić, Dino Bošnjić, Kenan Mehinović, Omar Jahić, Irfan Brković, Mirza Imamović, Ajdin Nakičević i Tarik Omercehajić.

Njihov zadatak je bio samo naizgled lak - kreirati protupožarni sistem u lokalnoj zajednici koja ima iskustva sa problemom vatrenih stihija.

Oni su svoje rješenje predstavili kroz tehnološki aktuelan način komunikacije - GPS i WiFi koji se zajedno koriste kako bi se vatrogasci obavijestili o požaru, kako bi se stanovništvo alarmiralo o nastalom problemu i kako bi se aktivirao tzv. SBE (Smart Ball Extinguishers) koji bi pomogao u lokaliziranju vatre.

Koristeći NASA-inu mapu i EOSDIS Worldview stvorena je mapa opasnih područja u BiH. Na opasnim mjestima bila bi postavljena SBE kapsula koja detektuje požar i eksplodira u cilju njegovog gašenja. Kapsule bi bile postavljene u područjima gdje vatrogasci teško mogu pristupiti gašenju.

Mobilne aplikacije bi se koristile kao dojavno sredstvo kroz lociranju požara. S druge strane, građani bi dobijali notifikacije koje bi im objašnjavale kako se udaljiti od mjesta požara.