Oprez s aplikacijama na FB-u
1

Dok igrate FarmVille vaši podaci se šalju oglašivačima

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Deset najpopularnijih aplikacija na Facebooku, među kojima su i Zynga igre, zapravo uopće nisu sigurne. Naime, te aplikacije šalju osjetljive korisničke podatke oglašivačima i kompanijama koje se bave internet trackingom, objavio je Wall Street Journal.

Bez obzira na to da li je korisnik u potpunosti zatvorio svoj profil i onemogućio drugima da vide njegove privatne podatke, korištenjem pojedinih aplikacija njegovi podaci postaju dostupni oglašivačima, a nekada aplikacija povlači i imena prijatelja i šalje ih trećim stranama, navodi se u istraživanju američkog lista.

Mnoge od popularnih aplikacija na društvenoj mreži Facebook šalju privatne podatke, odnosno kodove, koji omogućavaju pristup imenima korisnika, pa čak i imenima njihovih prijatelja, te ostalim osjetljivim podacima kao što su e-mail, brojevi telefona, fotografije... Riječ je o desetinama miliona korisnika aplikacija na Facebooku, a oglašivačima su dostupni i podaci osoba koje su postavile najveće mjere sigurnosti i zatvorile svoj profil, navodi Wall Street Journal.

Glasnogovornik Facebooka priznao je da problem postoji, te da će se truditi da što prije to isprave i zaštite korisnike najpopularnije društvene mreže. Navodno, već su poduzete hitne mjere kako bi se onemogućio rad programa koji krše pravila Facebooka. Facebook, je tokom vikenda blokirao popularne aplikacije LOLapps, zbog kršenja uslova korištenja, odnosno zbog (ne)namjernog odavanja privatnih podataka korisnika.

LOLapps je odmah načinio izmjene, te je vraćen na Facebook.

"Nedavno smo primjetili da nekoliko Facebook aplikacija prosljeđuje identifikacijske kodove korisnika. Međutim, u većini slučajeva programeri to nisu činili namjerno, ali su se kodovi prosljeđivali zbog tehničkih propusta. Imali smo i ranije sličan problem, ali ovdje se radi o većem tehničkom izazovu. Trenutno pregovaramo s našim ključnim partnerima i širom web zajednicom, te se nadamo da ćemo uskoro pronaći rješenje. Nadamo se da ćemo više informacija imati narednih dana", navodi se u saopćenju Facebooka.

Neke od aplikacija koje šalju osjetljive podatke korisnika oglašivačima su Zynga igre FarmVille, Texas HoldEm Poker i FrontierVille.