Praktičan izum
73

Dizajnirana WC šolja kojoj ne treba voda, Bill Gates podržao proizvodnju

Klix.ba
WC šolja Nano Membrane Toilet (Foto: Cranfield University)
WC šolja Nano Membrane Toilet (Foto: Cranfield University)
Korištenje toaleta u nekim nerazvijenim zemljama koje se bore sa nestašicom vode postalo ja jako rizično zbog nesanitarnih uslova koji dovode do raznih zaraznih oboljenja. Istraživači britanskog Univerziteta Cranfield zbog toga su dizajnirali WC šolje kojima ne treba voda za odvod fekalija.

Ideju britanskih istraživača podržali su i milijarderi Bill Gates i njegova supruga Melinda.

Ova WC šolja koju su nazvali Nano Membrane Toilet ima poseban mehanizam za razgrađivanje, skladištenje i spaljivanje fekalija. Naime, nakon korištenja toaleta, poklopac šolje se automatski zatvara. Zatim sve fekalije odlaze u komoru koja se nalazi ispod površine šolje. Izmet se razgrađuje i spaljuje dok se urin filtrira kako bi se iz njega dobila voda koja se poslije može iskoristiti za zalijevanje biljki i slično. Otpadni rezervoar u šolji morao bi se mijenjati jednom sedmično.

<DOCTYPE html>

Bill i Melinda nadaju se kako će podrškom za proizvodnju jedinstvene WC šolje pomoći stanovnicima područja koja nemaju pitke vode ili se bore sa čestim nestašicama, prenosi Business Insider.

Prema istraživanjima, oko četiri milijarde ljudi, to jest više od polovine čovječanstva, suočeni su sa nestašicom vode koje nemaju dovoljno ni za najosnovnije potrebe. Najveću potrebu za pitkom vodom imaju stanovnici Kine, Indije, Meksika, Sjeverne Afrike, Južne Amerike, Bliskog istoka i zapadnog dijela Amerike.