Tehnologija
0

Digitalizovan snimak Armstrongove šetnje po Mjesecu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Do sada neviđen snimak prvog čovjekovog silaska na Mjesec objavljena je u Sidneju nakon šest godina koliko je trajao postupak digitalizacije.

Snimak na kome vođa misije Neil Armstrong silazi iz "Apolla 11" i šeta po Mjesecu objavljena je na dodjeli nagrada Australijskog geografskog društva u Sydneyu.

Ovaj snimak   otkriven je  nakon potrage koja je trajala deset  godina, a, s obzirom da je  pronađen u veoma  lošem stanju, objavljen je tek nakon postupka digitalizacije.

Na svečanosti u Australiji  prvi put je prikazana digitalizovan  snimak  Armstrongove šetnje po Mjesecu i trenutak u kom podiže američku zastavu.

Snimak  prikazuje prvih nekoliko minuta Armstrongovog spuštanja, koje je snimljeno u Australiji dok je NASA još  pokušavala da nađe signal.

Teleskopi u zabačenim dijelovima Australije imali su ključnu ulogu u prenosu šetnje po Mjesecu nakon što je Armstrong odlučio da izađe  iz modula ranije nego što je bilo planirano.

Sarkissian, historičar  i astronom zadužen za australijsku stranu restauracije snimka, rekao je da je tih nekoliko minuta "najbolji  snimak  Armstronga kako se spušta niz stepenice 'Apolla'".
Sarkissian je ispričao da  je potraga za snimkom bila kao "duga detektivska priča", a prebacivanje originalne crno-bijele slike na digitalni format trajalo je dugo i bilo je komplikovano. 

Ipak, projekat je uspio i sada će snimak zauzeti istaknuto mjesto u istoriji svemirskih letova - navode agencije.