{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crne kutije za automobile će u junu biti obavezne

S
26.5.2011. u 22:31
0
9
Crne kutije za automobile će u junu biti obavezne
0
Crne kutije za automobile će u junu biti obavezne
Svi vozači u SAD-u će u junu u svojim automobilima morati imati crnu kutiju, piše Daily Mail.
Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima će naložiti da svi automobili moraju biti opremljeni crnom kutijom poput one koja se nalazi u avionima. Njen zadatak je pratiti navike vozača i osigurati sve potrebne informacije o vremenskom periodu neposredno prije saobraćajne nesreće. Snimak će moći pregledati policija, osiguravajuće kompanije i proizvođači automobila. Vlasnik automobila neće moći ni na koji način ugasiti crnu kutiju.

Kritičari ovog zakona smatraju da se radi o ugrožavanju privatnosti, dok drugi vjeruju da je to način praćenja vozača. Osiguravajućim kućama će također biti lakše izmiriti potraživanja, te će imati bolji uvid u okolnosti saobraćajne nesreće.

Ovi standardi su predloženi 2008. godine, a mogli bi osigurati da podaci koji su nekada bili dostupni samo proizvođačima automobila postanu dostupni i javnosti. Standardi predlažu specifične smjernice i tehnologiju kako bi se spriječile izmjene, uklanjanje ili deaktivacija crne kutije. Standardi se također brinu da prikupljanje podataka bude pouzdano, kao i da se vozači spriječe da kontrolišu to prikupljanje podataka.

Mnoštvo automobila već posjeduje crne kutije, a kompanija General Motors ih u većinu svojih automobila ugrađuje još od 1990. godine. Sistemi u novim automobilima mogu pratiti i okretanje volana, kao i da li su uključeni sistemi koji upozoravaju na napuštanje trake kojom se automobil kreće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: