|

Član kineskog Politbiroa poveo napade protiv Googlea

Član kineskog Politbiroa poveo napade protiv Googlea
0
S
Sarajevo-x.com
5.12.2010. u 08:46
1
komentara
0

dijeljenja
Član kineskog Politbiroa poveo napade protiv Googlea Foto: AP
Viši kineski dužnosnici stoje iza hakiranja Googlea ranije ove godine čiji je cilj bio da se ova kompanija povuče iz te zemlje. Navodi se kako se u dokumentima do kojih je došao WikiLeaks spominje kako je akcija protiv Googlea bila 100 posto politička, javlja BBC.
Prema istom izvoru, jedan član kineskog Politbiroa razljutio se što je ukucavši na Googleu svoje ime naišao na kritičke komentare, te je stoga i poveo napad na Google. Izvor ističe kako je nejasno da li su u ovu akciju bili uključeni i najviši kineski zvaničnici. Kako god, pokazalo se i da je Peking bio "vrlo zabrinut" zbog mogućnosti korištenja satelitskih slika visoke rezolucije uz pomoć Google Eartha.

U januaru je Google obznanio da je bio podvrgnut "sofisticiranom cyber napadu porijeklom iz Kine", pri čemu su napadnuti e-mailovi pojedinih aktivista za ljudska prava. Sada dostupni dokumenti pokazuju da se radilo o napadu koji je bio potpuno političke prirode, a ne pokušaj da se smanji utjecaj Googlea u Kini u korist domaćih tražilica, kao što je Baidu. Međutim, ostalo je nejasno jesu li predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao bili svjesni tih akcija, prije nego što je Google javno istakao svoju zabrinutost.

Sve se na kraju ipak dobro završilo, a Google je opstao na kineskoj teritoriji.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...