10 rupija dnevno
5

Cilj milijardu novih korisnika interneta: Facebook u Indiji uvodi jeftini Wi-Fi sa 20.000 hotspotova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Facebook se priključio utrci za sljedećih milijardu internet korisnika u Indiji obećavši jeftini Wi-Fi.

Kompanija je objavila u četvrtak kako planira otvoriti 20.000 Wi-Fi hotspotova širom zemlje tokom narednih mjeseci u partnerstvu sa indijskom mobilnom kompanijom Bharti Airtel. Na testiranju rade već dvije godine.

Klijenti se mogu registrovati za dnevnu, sedmičnu i mjesečnu upotrebu koja će koštati 10 rupija (0,15 dolara) dnevno.

Facebook već ima 700 hotspotova širom četiri indijske države preko drugih internet kompanija, te je izabrao drugi put da dođe do korisnika za razliku od rivala Googlea koji nudi besplatne Wi-Fi hotspotove na 100 indijskih željezničkih stanica.

Indijska vlada planira uvesti i besplatni bežični internet u 1.000 sela. Nadaju se da će ova nova uslugu biti finansijski prihvatljiva većini, kao i mnogima koji žive u ruralnim dijelovima. Prosječni prihodi jedne porodice su 160 dolara.

Ovo je drugi Facebookov pokušaj da uključi milione Indijaca na internet. Prvi pokušaj pod nazivom Free Basics je blokirala indijska vlada prošle godine nakon što su internet aktivisti kazali da bi time uništili zakon o neutralnosti interneta koji ima za cilj sprečavanje favoriziranja određenih web stranica ili aplikacija na svojim mrežama.

Indija je peta zemlja koja će dobiti Express Wi-Fi nakon Kenije, Tanzanije, Nigerije i Indonezije, ali je najveće tržište potencijalnih korisnika. Samo 400 miliona od 1,3 milijarde stanovnika ima pristup internetu.