Pogled preko ograde
0

Češka zabranila Google Street View zbog privatnosti

Sarajevo-x.com
Češka je odbila izdati dozvolu Googleu za proširenje "Street Viewa" zato što prikupljanje podataka za ovu aplikaciju narušava privatnost građana, objavili su češki zvaničnici, prenosi "Associated Press".

Agencija za zaštitu podataka u Češkoj istraživala je ovaj slučaj od aprila, a prošle sedmice nije izdala registraciju za "Street View", ali bez obrazloženja takve odluke.

Iz Googlea su smatrali da je odluka privremenog karaktera. Iz kompanije su rekli da su sarađivali za Agencijom i da su dostavili sve neophodne detalje potrebne za dozvolu za prikupljanje podataka.

Ipak, šef Agencije Igor Nemec rekao je da Google tokom prikupljanja podataka narušava privatnost građana.

"Street View" omogućava korisnicima interneta panoramski pogled i fotografije naselja i ulica širom svijeta. Vrlo je popularan, ali je izazvao i brojne kontroverze u Njemačkoj, Južnoj Koreji i drugim zemljama gdje se građani boje da bi bez njihovog pristanka mogli biti snimljeni kako rade svari koje žele zadržati u privatnosti ili na mjestima gdje ne žele biti viđeni.

Nemec je rekao da su kamere "Street Viewa" postavljene previsoko, na 2,7 metara, što im omogućava "pogled preko ograde" i u domove.

On je dodao da je Agencija primila desetine žalbi građana. U jednoj od njih građanin je tvrdio da je fotografiju njegovog doma analizirao provalnik.

Internet gigant je objavio da su željeli postaviti kamere na poziciju za najbolje moguće fotografije, a da ne narušavaju privatnost građana.

Također su rekli da su spremni izbrisati sporne fotografije u kratkom periodu nakon primanja žalbi.

Google je objavio da do okončanja slučaja neće prikupljati nove fotografije, ali su prethodno napravljeni snimci Praga i drugih gradova još uvijek dostupni.