U korak s vremenom
0

Britanska kraljica na Flickru

Sarajevo-x.com
Kraljica Elizabeta (Foto: REX)
Kraljica Elizabeta (Foto: REX)
Na internetu se pojavio još jedan znak volje britanske kraljice Elizabethe II da savlada nove tehnologije. Nakon korištenja YouTubea i Twittera, Buckinghamska palača otvorila je profil na Flickru na kojem je postavljeno više od 600 fotografija kraljevske porodice, javlja "Telegraph".

Na Flickru će se naći nikad dosad objavljene fotografije kraljice, vojvode od Edinburgha, princa od Walesa, prinčeva Williama i Harryja te fotografije ostalih članova kraljevske porodice. Bit će objavljene i fotografije stare više od jednog stoljeća, dok će ostale biti sa kraljičinih nedavnih posjeta Kanadi i New Yorku.

Kraljevski profil na Flickru otvoren je u saradnji Buckinghamske palače, kraljevske kuće Clarence i Palače St Jamesa.

Fotografi kraljevske arhive prikupili su snimke kraljice Viktorije i princa Alberta iz druge polovine 19. stoljeća.

Elizabetha II je lično odobrila postavljanje arhive fotografija na kojima su važni i dirljivi događaji iz kraljevske prošlosti.

Kraljicu, kojoj su sad 84 godine, unuci su poticali da ide u korak s novom tehnologijom. Ona ima svoju privatnu e-mail adresu, surfa internetom i koristi mobilni telefon.

Pedeset godina nakon što je prvi put prikazana proslava Božića kraljevske porodice na televiziji, pokrenut je i njihov kanal na YouTubeu. Prošle godine kraljica je odobrila prvi profil monarhije na Twitteru, za koji tvrdi da je "najbolji način da se sazna šta se trenutno događa". Kraljica je sada prihvatila i Flickr za koji misli "da je najbolja aplikacija za postavljanje fotografija na internetu".

Godine 1953. napravila je presedan i dopustila televiziji da prati njenu krunidbu. Samo za tu priliku prodano je više od pola miliona televizora ljudima koji su htjeli gledati kraljičinu krunidbu u svojim domovima.

Prije 13 godina aktiviran je kraljevski sajt na internetu, a prije pet godina je snimila svoju prvu "podcast" poruku za Božić.

"Otvaranje profila na Flickru namješteno je da se poklopi sa ljetnim otvaranjem Buckinghamske palače, s obzirom da su neke od fotografija posebno naručene za tu priliku", izjavio je glasnogovornik Buckinghamske palače.