Tehnologija
0

FOTO / Britanci predstavili svoju nečujnu bespilotnu letjelicu

Sarajevo-x.com
Izgleda kao svemirski brod iz "Ratova zvijezda", ali je to buduća bespilotna letjelica. Britanska firma "BAE Systems" u ponedjeljak ju je i zvanično predstavila.
Taranis, nazvana po keltskom bogu groma i oluje, je savremeno opremljena i ima autonomni sistem umjetne inteligencije. Poslužit će za testiranje razvoja prvih autonomnih bespilotnih nečujnih letjelica koje bi u konačnici bile u stanju precizno markirati ciljeve na daljinu, čak i na drugom kontinentu.

Probe će koštati 170 miliona eura, a cilj je uvjeriti britansko ministarstvo odbrane da ulaže u novu generaciju bespilotnih letjelica. Gotovo nevidljiva za radare na zemlji, Taranis je dizajnirana za kretanje velikim brzinama i "pokrivanje" velikih udaljenosti.

Osmišljena je za nadzor i izviđanje neprijateljskog područja uz pomoć senzora. Također, uplanirano je nošenje određene količine oružja, uključujući bombe i rakete, što omogućava potencijalne dalekometne kontranapade.

Njome se može upravljati s bilo kojeg mjesta u svijetu uz pomoć satelitskih komunikacija. Izgradnja letjelice počela je u decembru 2006. s ciljem dokazivanja da je i Velika Britanija u stanju proizvesti nečujnu letjelicu visoke tehnologije.

"Ovo je prva letjelica ovakve vrste u Velikoj Britaniji i ona odražava najbolje što britanska nacija ima ponuditi kad je riječ o dizajnu i tehnologiji", naveli su na prezentaciji iz firme "BAE Systems".

Taranis je rezultat neformalnog partnerstva britanskog ministarstva odbrane, te velikih firmi, među kojima su "BAE Systems", "Rolls Royce", "QinetiQ" i "GE Aviation".

Testiranje koje uključuje letove Taranisa počet će iduće godine.