Testni let do 2015. godine
0

Boeing će lansirati svemirski taksi iz NASA-inog centra

Sarajevo-x.com
Proizvođač aviona Boeing je najavio da će lansirati svoj "svemirski taksi" CST-100 iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Svemirski brod CST-100 može nositi sedam putnika na destinacije poput Međunarodne svemirske stanice. Zvaničnici Boeinga se nadaju da će njihov "svemirski taksi" u orbiti biti za manje od četiri godine te da će započeti eru jeftinih i komercijalnih letova u svemir.

NASA ozbiljno računa na kompanije kao što su Boeing i Space Exploration Technologies, kao i neke druge koje bi mogle prevoziti teret do astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Do tada će NASA nastaviti plaćati desetke miliona dolara za jedno sjedište u ruskom svemirskom brodu Soyuz.

Svemirski brod Soyuz je jedini način prijevoza astronauta sa Zemlje do Međunarodne svemirske stanice i obrnuto, otkako se svemirski brod Atlantis vratio s posljednjeg leta u julu. Zakazivanje Soyuzove rakete u augustu je ukazalo na veliku opasnost koju nosi oslanjanje na samo jedan tip svemirskog broda.

Boeing će uskoro početi uklanjati platforme svemirskih brodova i modificirati hangar kako bi poslužio u nove svrhe. Potpredsjednik i menadžer komercijalnih programa kompanije Boeing, John Mulholland, rekao je da je tužan što će oprema za svemirske brodove biti iznesena iz hangara.

"Svemirski brodovi su postali ikone. Ove nevjerovatne letjelice nose mnoga sjećanja. No, uvijek morate ići naprijed", rekao je Mulholland.

Boeing želi prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske stanice, ali i organizovati komercijalne letove. Testni let bi trebao biti obavljen do 2015. godine.

Hangar je dug 60, širok 500 i visok 30 metara. Ranije se koristio za pripremanje svemirskog broda Discovery za njegov posljednji let, koji je uspješno obavljen početkom godine.

NASA želi pretvoriti svemirski centar u višenamjensku svemirsku luku. Osim toga, turistima će za razliku od ranije biti dozvoljen pristup.

Vezani članci