Odgovor Appleu
0

Blackberry predstavio Playbook, konkurenta iPadu

Sarajevo-x.com
Blackberry je na konferenciji Devcon u San Franciscu predstavio tablet Playbook, svoj odgovor na Appleov iPad. Ovo je prvi uređaj na tržištu tableta koji je orijentisan prema biznis korisnicima.

Prema riječima stručnjaka ovakav je potez Research In Motiona ocijenjen kao pametan, jer i njihov telefon predstavlja prvi izbor među ljudima iz poslovnog svijeta, javlja BBC.

Playbook će se u prodaji naći početkom naredne godine u Sjevernoj Americi, dok će na evropsko tržište stići u drugom kvartalu 2011. godine.

Tablet će pokretati potpuno novi Blackberryjev Tablet OS SDK, koji će biti predstavljen u narednim sedmicama.

Čini se da Playbook nudi dosta toga. Tablet će imati 7-inčni ekran, sličan onome na Samsung Galaxy Tabu, a pokretat će ga 1Ghz dual-core processor, ima 1GB RAM memorije i mogućnost pokretanja Flasha 10.1.

"Ovo je jedan od najuzbudljivijih trenutaka u našoh historiji", rekao je direktor RIM-a Mike Lazaridis.

Analitičari tvrde da će Playbook omogućiti priliku RIM-u da dominira na tržištu na kojem ima već ima utjecaj i dobru reputaciju.

"Playbook će predstavljati pravog takmaca Appleovom iPadu, igrajući na kartu biznis-potencijala, umjesto da bude još jedan uređaj za zabavu", rekao je Stuart Miles sa portala Pocket-Lint.

Vezani članci