Revolucionarni uređaj
0

VIDEO / Bioničke noge uz pomoć kojih će nepokretni prohodati

Sarajevo-x.com
Biotehnološka kompanija iz Novog Zelanda je razvila revolucionarni uređaj koji će paralizovanim ljudima pomoći da ponovo hodaju, objavio je "Daily Mail".

Rex, robotski egzoskelet, sastoji se od para robotskih nogu uz pomoć kojih osobe koje su primorane na kretanje u kolicima ponovo mogu hodati. Rex im omogućava da hodaju, da se penju uz stepenice, silaze niz njih i slično.

Hayden Allen je jedan od prvih koji su koristili ovaj proizvod. On je prije pet godina imao saobraćajnu nesreću na motoru kada je povrijedio kičmu i ostao paralizovan.

Da bi koristili Rex, korisnici ga pričvrste za svoje noge i struk te ga kontrolišu uz pomoć upravljača.

Cijela oprema je teška 38 kg i posebno je prilagođena svakom korisniku. Rex pokreće lagana dugotrajna baterija koju je moguće ponovo napuniti.

Allen kaže kako se osjeća oslobođenim nakon što mu je Rex omogućio da bude efikasniji na svom radnom mjestu.

Neurolog iz Aucklanda, dr. Richard Roxburgh, kaže da ovaj uređaj ima trenutni učinak, omogućava kretanje, poboljšava socijalnu interakciju i daje samopouzdanje.

Baterija Rex-a može izdržati jedan dan prosječne upotrebe uređaja. Potencijalni korisnici moraju proći medicinski pregled kako bi se ustanovilo da li su u mogućnosti koristiti ovaj uređaj. Također, potrebno je proći i određeni trening kako bi korisnici naučili upravljati Rexom.

Prodaja ovog uređaja, koji će koštati 150.000 dolara, će na Novom Zelandu početi krajem ove godine, a u ostalim dijelovima svijeta će biti dostupan polovinom 2011. godine