Novi trendovi
0

Bebe ni ne progovore, a već su online

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Zahvaljujući mogućnostima dijeljenja fotografija na web-stranicama poput Facebooka, 82 posto beba u 10 razvijenih zemalja svijeta ima svoju digitalnu fotografiju u dobi do dvije godine, pokazalo je istraživanje kompanije za internet sigurnost AVG.

Na listi zemalja vode Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 92 posto beba do dvije godine čije se fotografije nalaze na internetu, pokazuju izvještaji, prenosi CNN.

Novi Zeland je blizu vrha sa 91 posto, dok ga slijede Kanada i Australija sa 84 posto. Istraživanje je također provedeno u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji. Japan je jedina zemlja u kojoj je manje od 50 posto dvogodišnjaka prisutno na internetu.

Istraživanje AVG-a pokazalo je da nije uvijek majka djeteta osoba koja postavlja fotografiju na internet.

Tek je 33 posto od 2.200 ispitanih majki reklo da je postavilo fotografiju novorođenčeta na internet. To najčešće rade članovi porodice i prijatelji, što zabrinutim roditeljima otežava mogućnost brisanja fotografija.

Postavljanje previše ličnih podataka, poput datuma rođenja, srednjih imena i djevojačkih prezimena majki pomaže krađu identiteta.

Kompanija AVG, uglavnom poznata po antivirus softveru, pomaže vladinim institucijama u praćenju osoba pomoću informacija pronađenih na webu te daje korisne savjete za one koji tražu online zaštitu.