Tehnologija
0

Babbageova "analitička mašina" uskoro će postati stvarnost

SRNA
Britanska kampanja za izradu prototipa kompjutera veličine kamiona, osmišljenog 1837. godine, privukla je veliki broj donatora, što znači da bi "analitička mašina" Charlesa Babbagea mogla da postane realnost.

Više od 1.600 ljudi obećalo je novac za izradu mašine na paru čiji su elementi pravljeni u prethodne 173 godine, ali nikada nisu sklopljeni u funkcionalan model, prenosi BBC.

           Aktivisti se nadaju da će sakupiti donacije od 50.000 ljudi, kako bi mogla da počne realizacija projekta.

  "To je jedan inspirativan aparat. Prije sto godina, prije nego što su kompjuteri postali dostupni, Babbage je osmislio ovu mašinu", izjavio je John Graham-Cumming, jedan od pokretača kampanje.

           Istoričar kompjuterske nauke doktor Doron Swade izjavio je da bi izrada ove mašine mogla da ponudi odgovore na "temeljna istorijska pitanja".

           "Da li je informaciono doba moglo da postoji u viktorijanskom vremenu? To je veoma zanimljivo pitanje", rekao je Swade za BBC.

           Analitičku mašinu na papiru  dizajnirao je matematičar i inženjer Charles Babbage. Prema njegovoj ideji, aparat bi bio napravljen od bronze i gvožđa.
   "Ono što shvatite dok čitate Babbageove papire jeste da je to bio prvi pravi kompjuter. Imao je proširivu memoriju, procesor, mikrokod, štampač i mogao je biti programiran putem bušenih kartica", rekao je Swade.

    Iako postoje mehanički aparati stariji od "analitičke mašine", smatra se da je ona prvi "kompjuter opšte namjene" koji je mogao biti programiran za izvođenje različitih zadataka.