NASA objavila
1

Astronauti kontrolisali robota pomoću međuplanetarnog interneta

Klix.ba
Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici su pomoću međuplanetarnog interneta slali komande robotu na Zemlji.

Ova eksperimentalna tehnologija, nazvana umrežavanje s tolerancijom poremećaja (DTN), bi se u budućnosti mogla koristiti za komuniciranje sa astronautima na Marsu.

Trenutno, ukoliko dođe do problema tokom slanja informacija između između Zemlje i svemirskog vozila na Marsu, ta informacija može biti u potpunosti izgubljena. Nova tehnologija pruža robustan načina slanja informacija na velike udaljenosti.

Evropska svemirska agencija i američka svemirska agencija NASA su eksperiment obavile krajem oktobra. Sunita Williams, vođa ekspedicije 33 na Međunarodnu svemirsku stanicu, je pomoću laptopa sa DTN softverom kontrolisala vozilo u Njemačkoj, prenosi BBC.

DTN je sličan internetu na Zemlji, ali je mnogo tolerantniji kada su u pitanju zastoji i poremećaji koji se često dešavaju kada se informacije šalju između planeta, satelita, svemirskih stanica i udaljenih letjelica. Zastoji se mogu desiti zbog solarnih oluja ili kada se letjelica nalazi iza planete.

"U pitanju je komunikacija na velike udaljenosti, jer normalni internet ne očekuje da mogu proći minute prije nego stigne nešto sto je poslato", kazao je Kim Nergaard iz Evropske svemirske agencije.

Rad na DTN-u je predložen još prije deset godina od strane Vinta Cerfa, jednog od kreatora interneta na Zemlji. Tehnologija je po prvi put testirana 2008. godine kada je NASA uspješno poslala fotografije do letjelice koja se nalazila udaljena preko 30 miliona kilometara.

Sistem koristi mrežu čvorova, ili tačaka veze, kako bi se nosio sa kašnjenjem. Ukoliko dođe do problema, sve informacije se pohranjuju u jednom od čvorova dok ne bude moguće da se pošalju dalje. Ovaj mehanizam osigurava da se informacije ne izgube.