Prelijepi prizori
30

Astronaut sa ISS-a fotografisao lansiranje rakete Soyuz

Klix.ba
Većina ljudi nikada neće imati priliku uživo gledati lansiranje rakete, ali zahvaljujući prijenosima i fotografijama ipak možemo vidjeti kako to izgleda. Astronaut Alexander Gerst je otišao korak dalje te je zabilježio fotografije iz svemira.

Evropski astronaut Alexander Gerst je uspio fotografisati lansiranje rakete Soyuz pomoću koje su tri člana posade otputovala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) gdje se upravo on nalazi.

"Čestitam ruskoj svemirskoj agenciji Roscosmos i svim međunarodnim partnerima na besprijekornom lansiranju #SoyuzMS11. Dobrodošli u svemir @Astro_DavidS, @AstroAnnimal i Oleg", napisao je Gerst u tvitu uz objavljene fotografije.

Podsjetimo, bila je ovo prva uspješna misija s posadom nakon neuspjelog lansiranja Soyuza u oktobru. To su ujedno bili i prvi problemi za raketu Soyuz u posljednjih nekoliko desetljeća.

Novi članovi posade su NASA-ina astronautkinja Anne McClain, kanadski astronaut David Saint-Jacques i ruski Oleg Kononenkoof. Oni će na ISS-u ostati oko 6,5 mjeseci te će izvoditi eksperimente i učiti kako živjeti u svemiru.