Spremni za borbu s rivalima
0

Appleu odobreno 19 patenata, među njima i za MacBook Air

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple je dobila odobrenje za 19 patenata među kojima je i kompjuter MacBook Air.

U teoriji bi Apple mogao iskoristiti svoj patent i pokušati spriječiti druge proizvođače da reklamiraju svoje uređaje u SAD-u.

Patent pod brojem D654.072 se odnosi na dizajn elektronskog uređaja i označava Stevea Jobsa kao jednog od njegovih izumitelja. Iako termin MacBook Air nije naveden, crteži laptopa sa izvrsnim dizajnom su nepogrešivi.

Uoči samog odobravanja patenta pojavile su se spekulacije da je Apple kontaktirao tajvanskog dobavljača, kompaniju Pegatron, a povod je bio prekid proizvodnje drugog laptopa sličnog dizajna, Asustekovog Zenbooka.

Kompanija Pegatron je nedavno počela proizvoditi iPhone za Apple, a proizvodnju Zenbooka će prekinuti u martu, zbog čega će Asus morati potražiti drugog partnera.

Sve ovo znači da Apple neće prezati od pravne bitke s konkurentima koji eventualno kopiraju njegove ideje.

Ukoliko se Apple upusti u borbu sa proizvođačima koji koriste operativni sistem Android, PC industrija bi mogla biti u velikim problemima.

No, postoji jednostavno rješenje, a to je dizajniranje drugačijeg uređaja. Ultrabookovi poput HP-ovog Spectrea i Yoge kompanije Lenovo ne liče na MacBook Air i ne bi trebali imati problema.

Međutim, Samsung i Dell su od ranije Appleova meta, tako da i u ovom slučaju trebaju pripremiti kontraargumente.