Tehnologija
20

Appleov iPhone 5S će imati kameru od 12 megapiksela

Klix.ba
Nakon što već neko vrijeme kruže glasine o iPhoneu 5S kompanije Apple, sada se pojavila informacija da će budući smartphone imati kameru od 12 megapiksela.

Kompanija iz Cupertina će uskoro ponuditi novi iPhone pod oznakom 5S, koji će imati poboljšanu kameru u odnosu na prethodni model. Spekuliše se da se radi o kameri od 12 megapiksela.

Skok sa 8 na 12 megapiksela će imati implikacije na printanje i kropovanje fotografija, kao i na prostor koji zauzimaju na uređaju.

Informacije su objavljene na stranici Tinhte.vn, koja je od ranije poznata po otkrivanju specifikacija Appleovih novih uređaja. Primjerice, na stranici su objavljene specifikacije iPhonea 4 prije nego je smartphone zvanično najavljen, a objavljeni su i pojedini detalji kasnijih generacija popularnog mobitela.

Japanski blog Macotakara piše da Apple planira ponuditi sedmu generaciju iPhonea u sličnom spektru boja kao što je slučaj sa iPodom Touch.

Na blogu se navodi da će iPhone 5S imati dizajn sličan aktuelnoj verziji, ali će dobiti poboljšanu kameru i procesor. Osim toga, uređaj će sadržavati i tehnologiju prepoznavanja otiska prsta.

Vjeruje se da će Apple ponuditi i jeftiniju verziju iPhonea, koja će također biti dostupna u nekoliko različitih boja.

Appleov dobavljač Foxconn je znatno pojačao svoju radnu snagu zbog prirpema proizvodnje novog iPhonea, a analitičari vjeruju da će biti predstavljen naljeto.