Tehnologija
1

Apple radi na svojoj verziji pametnih naočala s njemačkom firmom Carl Zeiss

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Tehnološki blogger Robert Scoble otkrio je da je Apple sklopio partnerstvo s kompanijom Carl Zeiss, vrhunskim njemačkim proizvođačem sočiva i optika te da radi na AR (proširena stvarnost) smjeru za pametne naočale.

Scoble je ovu informaciju objavio na svom Twitter profilu, a na svojoj Facebook stranici je napisao da je jedan uposlenik firme Carl Zeiss potvrdio glasine da Apple radi na naočalama za proširenu stvanost. Rekao je da su razgovarali prošle sedmice tokom CES-a (sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu).

Očekuje se da će naočale koje se povezuju s iPhoneom, a osnovna prednost im je tehnologija proširene stvarnosti, predstaviti ove godine.

Nije poznato kako će se proizvod postaviti u odnosu na konkurentske proizvode (Google i Snapchat) niti kolika bi njihova cijena mogla biti.

Tim Cook do sada je više puta govorio da im je proširena stvarnost zanimljiva, što su potvrdili preuzimanjem nekoliko kompanija koje razvijaju ovu tehnologiju – još 2013. preuzeli su PrimeSense, dok su u posljednje dvije godine preuzeli kompanije Metaio i FlyBy Medic.