Nakon žalbe na zabranu
11

Apple privremeno može nastaviti prodavati najnovije satove

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Apple može nastaviti prodavati svoje najnovije pametne satove nakon što je privremeno ukinuta zabrana.

Vlasti u SAD-u su zabranile Appleu da prodaje Apple Watch sa SpO2 senzorima za mjerenje kisika u krvi zbog sudskog spora s kompanijom Masimo, koji se odnosi na patent za medicinsku tehnologiju.

Apple se žalio na naredbu na Apelacionom sudu u SAD-u o privremenoj zabrani prodaje dok američka carina ne procijeni da li su promjene Apple Watcha dovoljne da se izbjegne spor. Na zadovoljstvo kompanije zi Cupertina, žalba je usvojena.

Nakon izrečene zabrane, Apple je povukao smartwatche Watch Series 9 i Watch Ultra 2 iz online i offline prodavnica, dok su prodavači treće strane mogli nastaviti prodaju do isteka zaliha. No, sada kada je zabrana privremeno ukinuta, Apple može nastaviti prodaju najnovijih satova putem svih svojih prodavnica i to do sljedećeg saslušanja zakazanog za 12. januar 2024. godine.

Period privremenog ukidanja zabrane bi mogao biti produžen, što bi omogućilo Appleu da prodaje satove još duže, no carina bi mogla donijeti odluku protiv ove kompanije i spriječiti je da prodaje smartwatche sa SpO2 senzorom.

Sve će biti jasno za dvije sedmice.

Vezani članci