Tehnologija
0

Apple predstavlja manji, tanji, lakši i brži MacBook Air

Sarajevo-x.com
Kompanija "Apple" će predstaviti manju i tanju verziju svog ultralaganog laptopa MacBook Air na specijalnom događaju u srijedu, te će fanovima omogućiti da pogledaju novi Mac OS X operativni sistem, javlja "Telegraph".

Vjeruje se da će kompanija "Apple" iskoristiti konferenciju za novinare kako bi predstavila Mac OS X 10.7 kodnog imena Lion, kao i nove verzije iWork i iLife softverskih paketa.

"Appleov" ultratanki, ultraprenosivi laptop MacBook Air će također dobiti novi izgled, biti će čak tanji i lakši od svog već nevjerovatno tankog prethodnika.

Pouzdani izvori su za web-stranicu "Cult of Mac" rekli da će novi kompjuter sa ekranom od 33,7 cm biti opremljen baterijom većom za 50% koja će omogućavati korištenje laptopa u trajanju do deset sati, te da će biti lakši od aktuelnog koji je težak 1,3 kg. Također, podizanje operativnog sistema će se odvijati znatno brže.

"Apple" bi mogao predstaviti i svoju manju notebook verziju MacBook Aira-a sa ekranom od 29,4 cm. Kompanija je već poslala pozivnice novinarima i analitičarima za ovaj događaj. Na pozivnicama su teaser fotografije na kojima se nalazi lav. To izaziva sumnju da će kompanija na konferenciji dati više detalja o operativnom sistemu sljedeće generacije koji će biti nazvan Lion (lav).

Ljubitelji Maca će vjerovatno saznati više o "Appleovom" novom iLife i iWork softverskom paketu koji uključuju programe kao što je Keynote i Garage Band.

Kompanija "Apple" je ove sedmice objavila rekordnu kvartalnu zaradu od 14,5 milijardi dolara, uprkos prodaji iPada koja je daleko ispod očekivanja.