Razočarenje ili oduševljenje?
0

Apple predstavlja iPhone 5, iPhone 4S ili oba?!

Sarajevo-x.com
Američka kompanija Apple će predstaviti svoje novi iPhone u utorak. No, još uvijek nije poznato da li će direktor kompanije Tim Cook predstaviti iPhone 5, iPhone 4S ili oba mobitela.

Mnogi vjeruju da će novi iPhone imati superbrzi Appleov A5 čip, 1 GB RAM-a i moćnu kameru od 8 megapiksela sa novom aplikacijom Camera.

Drugi izvori kažu da će nova aplikacija uključivati i foto-filtere. No, postoje pitanja na koja, čini se, niko izvan Apple ne zna odgovore. Još uvijek nije poznato da li će novi iPhone imati veći ekran, drugačiji dizajn, te da li će biti predstavljen jedan ili dva mobitela.

Ukoliko će Apple predstaviti samo jedan mobitel, postavlja se pitanje da li se radi o redizajniranom uređaju. Ukoliko je kućište novo, onda se može očekivati da će novi mobitel biti nazvan iPhone 5. Ali, ako Apple ostane vjeran dizajnu iPhonea 4, onda će novi mobitel dobiti oznaku 4S, baš kao što je bio slučaj sa iPhoneom 3GS.

No, postoji nekoliko razlika između predstavljanja iPhonea 3GS i predstavljanja novog iPhonea koje će se dogoditi u utorak. Najveća je to da novi iPhone stiže nakon 16 mjeseci od predstavljanja iPhonea 4. Ovo će također biti prvi veliki događaj za novog direktora Applea Tima Cooka. Osim toga, Android je postao mnogo utjecajnija platforma za razliku od situacije kakva je bila prije dvije godine.

Mnogi će se razočarati ukoliko Apple ne predstavi iPhone 5. Dosadašnje špekulacije su uvjerile javnost da će biti predstavljen iPhone 5, a ukoliko do toga ne dođe, to bi moglo negativno utjecati na prodaju.

Ranije je iPhone 3GS bio pravi prodajni hit, te je premašio sva očekivanja. Nakon toga je iPhone 4 postao najprodavaniji mobitel u SAD-u. No, model 3GS je još uvijek drugi najprodavaniji mobitel u ovoj zemlji. No, to ne znači da bi eventualno iPhone 4S mogao ponoviti taj uspjeh. Ali, ako ikome to može uspjeti, onda je to Apple.

Noviji modeli su tradicionalno uspijevali nadmašiti svoje prethodnike u prodaji zahvaljujući kombinaciji dizajna, softvera i marketinga.

Appleove bi fanove iPhone 4S mogao razočarati nakratko, ali će oni definitivno stajati u redovima ispred prodavnica, a kompanija će nastaviti prodavati ove mobitele poput ukusnih kolača, bez obzira koju oznaku budu nosili.

Postoji mogućnost da će na istom događaju biti predstavljen i Appleov novi operativni sistem iOS 5. On će sadržavati inovativnu aplikaciju Assistant. Ona omogućava korisnicima da bukvalno razgovaraju sa svojim iPhoneom. Pomoću nje je moguće glasovnom komandom upisati sastanak u kalendar, "napisati" SMS, zatražiti da iPhone podsjeti na neku obavezu, te da korisniku da glasovna upustva do željene lokacije putem GPS-a.

U galeriji fotografija možete pogledati kako bi mogao izgledati novi iPhone.

Vezani članci