Tehnologija
4

Apple predstavio novi iPod Nano i iPod Touch

Klix.ba
Kompanija Apple je predstavila novi iPod Nano i iPod Touch tokom konferencije za medije održane u srijedu navečer u San Franciscu.

Sedma generacija iPoda Nano je napustila kockasti oblik i usvojila ultratanki pravougaoni oblik.

Sedma generacija iPoda Nano ima multi-touch ekran, integrisani FM tuner i pedomatar sa Nike+ tehnologijom. Tu je i Bluetooth podrška za slušanje muzike kao i poboljšana baterija koja traje 30 sati.

Debljina novog Appleovog iPod Toucha iznosi samo 6,1 mm, a težina 88 grama. Tu je i isti 4-inčni Retina ekran koji ima i novi iPhone 5.

Uređaj je opremljen A5 dual-core procesorom, glasovnom navigacijom sa Siri podrškom, iSight kameru od pet megapiksela sa LED blicem. Uređaj ima operativni sistem iOS6 i Bluetooth 4.0 podršku te bateriju koja traje 40 sati.

Novi iPod Touch će biti dostupan u pet boja, crvenoj, plavoj, bijeloj. žutoj i crnoj. Na uređaj je moguće fiksirati iPod Touch Loop povez kojim se može pričvrstiti za zglob korisnika.

Iz Applea je potvđeno da će slušalice redizajnirane tako da sada imaju drugačije postavljene zvučnike za direktniji zvuk.

iPod Nano od 16 GB će koštati 149 dolara, za novi iPod Touch sa memorijom od 32 je potrebno izdvojiti 299 dolara, a sa verziju od 64 GB će kupci platiti 399 dolara. Oba uređaja će se naći u prodaji sljedećeg mjeseca.