Tehnologija
104

Apple predstavio iPad Pro, najveći tablet dosad

Klix.ba
Šef Applea Tim Cook (Foto: EPA)
Kompanija Apple na današnjem velikom događaju u San Franciscu otkrio je veću verziju svog iPad tablet kompjutera.

Novi tablet nazvan iPad Pro ima displej od 12,9 inča (32,8 centimetara) i rezoluciju od 5,6 miliona piksela, a stručnjaci iz Applea tvrde da je veći ekran pogodniji za rad, igranje videoigara, ali i za editovanje i gledanje filmova.

Tablet je debljine 6,9 milimetara. Novi A9X procesor čini da radi čak 22 puta brže od prve verzije, dok grafika nudi čak 360 puta bolje performanse. Baterija bi trebala trajati 10 sati, a iPad Pro dolazi sa četiri zvučnika i pametnom tastaturom specijalno dizajniranom za ovaj tablet.

Na izum većeg iPada odlučili su se nakon što je utvrđen pad prodaje manjih tableta za 19 posto.

"Iako iPad prolazi kroz težak period ovaj uređaj je daleko uspješniji od bilo kojeg drugog tableta na tržištu i još uvijek predstavlja posao od više milijardi dolara", kazao je Geoff Blaber iz konsultantske kompanije CCS Insight. "Ovaj iPad sa većim ekranom definitivno bi mogao unijeti novi život u tu kategoriju uređaja".

Ovaj uređaj kreće u prodaju u novembru po cijeni od 799 dolara za verziju sa 32 GB i 949 dolara za 128 GB. Novi iPad dobio je i Apple Pencil koji će koštati 99 dolara, a pametna tastatura 169 dolara.