Pomirenje
1

Apple i Nokia okončali dugogodišnji spor, moguća i saradnja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Apple i Nokia danas su objavili kako su okončali spor o intelektualnim pravima, odnosno patentima, potpisivanjem novog, višegodišnjeg patentnog ugovora.

Od 2011. godine traje spor između dva tehnološka giganta, tačnije od kada je Apple odbio da od Nokije prihvati višu cijenu licenci.

Nesuglasice su kulminirale 21. decembra 2016. godine tužbom Nokije protiv Applea u Njemačkoj i Americi za kršenje patentnih prava. Dan kasnije, Nokia je proširila tužbu na više od 40 patenata u 11 država.

U odgovoru na Nokijine tužbe, Apple je povukao njihove proizvode sa svojih polica. Iako zvuči nelogično da Apple prodaje Nokijine proizvode, ne radi se o mobitelima, već o proizvodima kompanije Withings, uglavnom elegantnim pametnim satovima.

"Ovo je značajan sporazum između kompanija Nokia i Apple", rekla je Marija Varsellona, glavna pravnica Nokije.

Nokia je kupila Whitings godinu ranije za 190 miliona dolara. Nakon današnjeg dogovora, Withings satovi se vraćaju u Appleovu ponudu, a Apple će i platiti patente unaprijed, kao i sva buduća licenciranja.

Patenti su se odnosili na kompanije koje je Nokia kupila 2015. godine, povezane sa softverom, videoenkodiranjem, čipsetima, ekranima i antenama.

Iz kompanije Nokia tvrde da su dobili solidan iznos te da će ovaj dogovor dodatno ojačati odnos dviju kompanija.

Također, obvezale su se da će sarađivati na području digitalnih zdravstvenih inicijativa i održavati sastanke vodstva kako bi ostale u dobrim odnosima.