Apple dobio spor protiv Motorole u slučaju "slide-to-unlock"

S
Sarajevo-x.com
17.2.2012. u 08:43
0
14
Apple dobio spor protiv Motorole u slučaju "slide-to-unlock"
0
Apple dobio spor protiv Motorole u slučaju "slide-to-unlock"
Kompanija Apple je na sudu dobila bitku protiv kompanije Motorola u vezi sa patentom "slide-to-unlock", mogućnosti otključavanja mobitela, javlja BBC.
Ovo je prvi put da je kompanija Apple dobila spor protiv Motorole u bilo kojem dijelu svijeta u vezi s nekim patentom.

Savjetnik za patente Florian Mueller je rekao da bi ova presuda mogla utjecati na sporove širom svijeta u vezi sa patentima, u koje su uključeni proizvođači uređaja sa operativnim sistemom Android. Zvaničnici kompanije Motorola su najavili žalbu i rekli da presuda neće imati utjecaja na opskrbu i prodaju u budućnosti.

"Današnja presuda u Minhenu se tiče softverske mogućnosti, a to je zaključavanje mobitela. Nekoliko vrsta uređaja s tom opcijom je prodano u Njemačkoj. Kompanija Motorola je implementirala novi dizajn za ovu mogućnost, tako da smetnji u opskrbi i prodaji neće biti", izjavila je glasogovornica kompanije Motorola.

Iz Applea nisu komentarisali odluku suda.

Kompanija Google je u procesu kupovine kompanije Motorola. Većina Motorolinih uređaja koristi Googleov operativni sistem Android, koji je ujedno i najveći Appleov rival.

Mueller je presudu okarakterisao značajnom pobjedom Applea nad Androidom. Presuda suda se odnosi samo na tržište u Njemačkoj, ali bi mogla pomoći Appleu da dobije sporove koji se vode o patentima i u drugim dijelovima svijeta.

Patent EP1964022 se odnosi na mogućnost otključavanja mobitela povlačenjem prsta preko jednog dijela ekrana.

Drugi patent, koji je ustvari pregledanje fotografija u galeriji na mobilnom uređaju, bio je tema na sudu, ali je odluka odgođena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: