Borba s Qualcommom
4

Apple će updateovati softver da pokuša izbjeći zabranu iPhonea u Kini

Klix.ba
Kompanija Apple tvrdi da je pronašla softversko rješenje koje će pomoći u zaobilaženju sudske presude kojom je zabranjena prodaja nekih starijih iPhonea u Kini.

Apple je pripremio nadogradnju koja će biti dostupna početkom naredne sedmice te vjeruje da će riješiti minornu funkciju dva sporna patenta zbog kojih se kompanija našla na sudu. Ako se sud složi s ovim rješenjem, Apple će nakon updatea moći nastaviti prodavati zasad sporne modele iPhonea među kojima su iPhone 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus i X.

Problem je nastao nakon što je ustanovljeno da je Apple koristio dva Qualcommova patenta koji se odnose ne promjenu veličine fotografija i upravljanje aplikacijama. Kada je zabrana stupila na snagu, Apple je tvrdio da iOS 12, najnovija verzija softvera, ne koristi pomenute patente. Američka kompanija je već predala zahtjev za razmatranje presude o zabrani prodaje iPhonea u Kini.

Međutim, update vjerovatno neće riješiti sukob Applea i Qualcomma koji je u četvrtak zatražio zabranu prodaje iPhonea XS i XR koji Apple prodaje s instaliranim iOS-om 12, verzijom softvera koja ne krši zakon o patentima.

Pravna bitka u Kini nije jedina između Applea i Qualcomma, jer se ranije vodila bitka i na američkom tržištu. Tada je Qualcomm pokušao doći do zabrane prodaje iPhonea u SAD-u tvrdeći da je kompanija iz Cupertina ukrala izvorni kod i podijelila ga s Intelom.

Apple je ranije tvrdio da je Qualcomm previše dramatičan kada je riječ o patentima.