Tehnologija
0

Aplikacija na iPhoneu prevodi riječi sa španskog na engleski jezik

Sarajevo-x.com
Nova aplikacija namjenjena "Appleovom" iPhoneu bi mogla postati savršeno pomagalo turistima koji se izgube u nepoznatom gradu.

Aplikacija je dizajnirana tako da istovremeno prevodi riječi na koje korisnik usmjeri kameru svog iPhonea. Riječi je moguće prevesti sa španskog na engleski jezik i obrnuto, piše "Daily Mail".

"WordLens" aplikacija koristi integrisanu kameru iPhonea kako bi raspoznala znakove u tekstu. Za sada funkcioniše samo za engleski i španski jezik, a uskoro će imati mogućnost prevođenja teksta i sa drugih jezika.

Promotivni video za aplikaciju koji pokazuje njenu funkciju je već postao hit na internetu, a posjetioci stranice Mashable.com su je pozitivno ocijenili.

Istina je da neke od prevedenih rečenica nisu gramatički ispravne, ali se njihovo značenje može razumjeti. Brzina i preciznost softvera je uprkos tome veoma dobra kada se radi o natpisima na saobraćajnim znakovima i jelovnicima restorana.

Otavio Good, jedan od dizajnera ove aplikacije, je rekao da softver prepoznaje slova i potom ih traži u rječniku, nakon čega sklapa riječi i prikazuje ih na ekranu. On je potvrdio da će aplikacija uskoro moći prevoditi riječi sa mnogih drugih jezika. Zajedno sa svojim kolegama planira uvesti opciju za slijepe korisnike umjesto kojih će aplikacija "čitati" riječi i reproducirati ih putem zvučnika.

"WordLens" aplikacija je slična "Googleovoj" aplikaciji "Google Goggles" koja korisnicima omogućava da uslikaju riječ, a potom njeno značenje potraže na internetu. Aplikaciju je moguće kupiti u iTunes prodavnici aplikacija za tri eura i pedeset centi.