Razlika među proizvođačima
12

Android pokreće tri od četiri pametna telefona

Klix.ba
Prema rezultatima novog istraživanja tržišta, operativni sistem Android pokreće tri od četiri pametna telefona prodata u trećem kvartalu ove godine, što znači da se razlika između prodaje telefona baziranih na Googleovom i Appleovom softveru konstantno povećava.

Pošiljke pametnih telefona baziranih na Androidu koje je napravio Samsun, HTC i drugi proizvođači su se skoro udvostručile u trećem kvartalu i dostigle su brojku od 136 miliona jedinica. Ova pojačana prodaja je poboljšala Androidov udio na svjetskom tržištu sa 57,5 posto od prošle godine na 75 posto.

Appleov udio na svjetskom tržištu se povećao sa 13,8 posto na 14,9 posto. Appleovi proizvodi koriste operativni sistem iOS.

Iako se Android još više udaljio od iOS, oni su svoju dobit ostvarili najviše na štetu rivalskih operativnih sistema Blackberry i Symbian, čije su pošiljke znatno opale. Google svoj operativni sistem Android nudi besplatno proizvođačima telefona, a profit pravi isključivo od online reklamiranja kada korisnici pristupaju njegovim servisima na svojim uređajima.

Blackberry ima 7,7 posto udjela na svjetskom tržištu, Symbian 4,1 posto, a Microsoft Mobile 3,6 posto.