|

Airbusovi novi avioni će "znati" kad otkopčate sigurnosni pojas

Airbusovi novi avioni će "znati" kad otkopčate sigurnosni pojas
22
D. B.
20.9.2019. u 15:36
12
komentara
22

dijeljenja
Airbusovi novi avioni će "znati" kad otkopčate sigurnosni pojas
Oni koji putuju avionima znaju da imaju malo privatnosti, da prolaze detaljne kontrole i prolaze kroz skenere. Aktivni nadzor prestaje kad sjednu na svoje sjedište, ali će i to postati prošlost.
Kompanija Airbus je ovog mjeseca predstavila inovaciju koja će omogućiti posadi da pomoću senzora bolje nadzire avion uključujući toalet. Posada će moći pratiti koliko vremena putnici provode u toaletu i da li su skopčani sigurnosni pojasevi.

Airbus će omogućiti aviokompanijama da kupe kamere koje će se postavljati izvan toaleta te će pratiti broj putnika u redu i tako pomoći u prikupljanju podataka o vremenu čekanja koji će se navodno koristiti za optimizaciju strategije i poboljšanje iskustva putnika. Također, posada će imati podatke o količini sapuna i papira u toaletu.

Senzori će pratiti i kretanje kolica s pićem i hranom, ostave za prtljag iznad sjedišta te druge elemente kabine. Konkretno, senzori u ostavama za prtljag će pomoći u boljem iskorištavanju prostora. Moguće je da će putnici u budućnosti moći rezervisati prostor za prtljag. Svi podaci će biti uploadovani u Airbusov sistem Skywise.

Aviokompanije United i Delta su priznale u februaru da njihovi ekrani imaju kamere. Kamere je ugradio Panasonic, kompanija koja proizvodi entertainment ekrane. Njihova svrha su videopozivi, a kompanije su tvrdile da su kamere neaktivne. Ipak, putnici su uprkos tome bili uznemireni jer nisu obaviješteni ranije.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...