Administrator FB iz Banje Luke
0

"99% štete na Facebooku možete sami spriječiti"

Sarajevo-x.com
Foto: PA
Foto: PA
Zamke dječije pornografije kriju se posvuda na internetu, pa tako i na popularnoj društvenoj stranici Facebook. Jedan od administratora ove mreže ističe kako korisnici prevenciji neželjenog najviše mogu doprinijeti sami.

U razgovoru za julsko izdanje biltena organizacije "Save the Children" D. B. (17), učenik Elektrotehničke škole iz Banje Luke, govorio je o svom poslu administratora Facebooka i tome kako se zaštititi od manijaka i pedofila.

"Ja sam administrator Facebooka s ovlaštenjem da popravljam chat, branim profile od hakovanja itd. Naravno, ja sam 'slabiji admin', tj. administrator nižeg ranga", objasnio je.

Opisao je i kako su ga izabrali na taj posao, odnosno da se prijavio na raspisani konkurs gdje se zahtijevalo poznavanje engleskog jezika, programiranja, te web i forum dizajna.

Prema njegovim procjenama, barem 800.000 profila na FB-u u Evropi su lažni. Upozorava da na toj mreži ima mnogo djece ispod 15 godina, koji prihvataju sve zahtjeve za dodavanje na listu prijatelja koje prime.

Administator ističe kako treba paziti na krađu profila, ne klikati na linkove koje vam šalju, ne objavljivati fotografije koje ne želite da neko zloupotrijebi i uvijek paziti koga prihvatate kao prijatelja.

"Skoro se to desilo jednoj djevojci u Banjoj Luci, koja ima tek 13-14 godina i imala je svoje obnažene slike na FB (naravno, ona to nije stavila)", priča mladić koji nije želio da njegovo ime i prezime bude objavljeno.

Administrator dalje kaže da u 99 posto slučajeva sami možemo spriječiti da nas gledaju pedofili na Facebooku ili da uopće stupimo u kontakt s nekim takvim.

"Najbolje je da prihvatite (kao prijatelje) samo osobe koje znate lično ili u koje ste 100% sigurni", savjetuje D. B., dodajući kako se na FB trenutno nikako ne mogu zaštititi od seksualnih manijaka.

"Jedini način je da vi sami pazite šta stavljate na FB. Ne zaboravite da on služi da se lakše i besplatno komunicira sa osobama koje znate", kazao je na kraju razgovora.