Tehnologija
0

2007. najuspješnija godina u historiji video igara

Sarajevo-x.com
2007. godina svakako je bila jedna od najuspješnijih godina u historiji video igara, kada su u pitanju prodajni rezultati, ali i kritike stručnjaka.

Obožavatelji video igara u 2007. godini su imali priliku doživjeti neka od najuzbudljivijih interaktivnih iskustava, ikada dizajniranih.

Proizvođači video igara su u posljednjih 12 mjeseci u Velikoj Britaniji ostvarili najbolje prodajne rezultate ikada, u iznosu od 3,1 milijarde dolara.

Neki od najnovijih naslova su postizali nevjerovatne rekorde, poput video igre "Halo 3", namijenjene za Microsoftovu igraću konzolu Xbox 360, koja je u prvih 24 sata ostvarila zaradu od 168 miliona dolara.

Mnogi će se tokom novogodišnjih praznika pridružiti revoluciji video igara, ali koji su to naslovi o kojima se najviše pričalo u protekloj godini.

Trenuci po kojima će igrači širom svijeta najviše pamtiti 2007. godinu su svakako: rečenica "Wake me when you need me" koju izgovara Master Chief u "Halo 3", eksplozija nuklearne bombe u "Call of Duty 4" i inovacije u video igri "Super Mario Galaxy".

BBC je zatražio mišljenje nekoliko stručnjaka koji su pojedinačno sastavili listu video igara koje su, prema njihovom mišljenju, obilježile 2007. godinu.

David Amor, Relentless Games:

  1. Ratchet and Clank - PlayStation 3
  2. Super Mario Galaxy - Nintendo Wii
  3. Command and Conquer - PC

David Braben, Frontier Games:

  1. The Darkness - Xbox 360
  2. Bioshock - PC and Xbox 360
  3. Halo 3 - Xbox 360

Margaret Robertson, savjetnica za proizvođače video igara:

  1. Super Mario Galaxy
  2. Final Fantasy XII - PlayStation 2
  3. Planet Puzzle League - Nintendo DS

Tony Mott, urednik magazina Edge:

  1. Super Mario Galaxy
  2. The Orange Box - PC, PS3, Xbox 360
  1. Uncharted: Drake's Fortune - PlayStation 3