scitech
31

Šta radi web dizajner, a šta web programer?

Klix.ba
Kada se govori o pravljenju web sajtova, neki navode web dizajnere, a neki web programere kao stručnjake koji su odgovorni za njihovo kreiranje. Međutim, iako i jedni i drugi imaju važnu ulogu u pravljenju web sajtova, ovi stručnjaci ne rade iste stvari.
Ovo je oblast koja je danas svima potrebna u poslovanju, jer teško da neko može raditi bez sajta ili bar neke internet prezentacije. Zato je sve više ljudi upućeno na one koji se bave izradom sajtova, a često moraju sa njima da sarađuju ili im daju uputstva o izradi sajta.

Mnogima još uvijek nije jasno šta zapravo radi web programer, a šta web dizajner? Može li to biti jedna osoba?

Zapravo, postoji jasna razlika između ova dva zanimanja. Web dizajner osmišljava ideju kompletnog sajta i to kako on treba da izgleda. On nije samo onaj ko "crta" sajt, već kreator koji se stara za kompletan korisnički doživljaj.

Dizajner se trudi da napravi originalno i funkcionalno djelo, koje će se posetiocima sajta odmah svidjeti i na koje će se oni stalno vraćati. Zbog toga su kvalitetni dizajneri odlično plaćeni.

Za razliku od web dizajnera, web programeri su oni koji sajt programiraju i brinu o tome kako će on funkcionisati. To su eksperti koji kreiraju strukturu, povezuju elemente sajta sa bazama podataka, pišu kompletan kod i "oživljavaju" sve zamisli web dizajnera.

Njihov rad nije vidljiv na prvi pogled kao kod dizajnera, ali je činjenica da bez njih sajt ne bi ni postojao. Zato nije ni čudo što plate web programera konstantno rastu tokom godina.

Programeri cijene dobar dizajn sajta, isto kao što dizajneri razumiju važnost njegove funkcionalnosti. Zato u najvećem broju slučajeva, oni rade zajedno i u dogovoru. Oni su dve strane iste priče.

Najvažnija stvar za svakog web programera je da zna da koristi programske jezike i alate koji su neophodni za kreiranje i održavanje web sajtova. Iskusni web programeri poznaju i client side, ali i server side tehnologije, među kojima su HTML i CSS, PHP, Java, JavaScript, JQuery, AngularJS, C#, ASP.NET... Da bi sve to naučili, potrebno im je izuzetno kvalitetno školovanje.

Za web dizajnere bitno je da se u svom poslu oslanjaju na kreativnost, maštu i umjetnost. Za njih je ključno da poznaju kompjuterske alate kao što su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, kao i savremene web tehnologije HTML, CSS, JavaScript i jQuery.

Ako ste umjetnički nastrojeni, volite da radite sa kreativnim ljudima i interesuje vas web dizajn, onda, uz odgovarajuća stručna znanja i obuke, možete sve ovo pretvoriti u plaćeno zanimanje, nastavite da uživate u tome što radite, a da za to budete i nagrađeni.

Zanimljivo je također da ova zanimanja nisu rezervisana samo za muškarce, već sve češće i djevojke postaju uspješni web developeri i dizajneri.

U posljednjih nekoliko godina, dame sve više odlučuju da grade karijeru u IT sektoru. Djevojke sve češće biraju školovanje za pozicije web programera ili web dizajnera, jer taj posao zahtjeva kreativnost, maštu i dobru organizaciju.

Sigurno je da ova dva zanimanja moraju tijesno sarađivati na realizovanju novih projekata. Kako ovakvih projekata ima sve više, kompanije neprestano imaju potrebu za novim web sajtovima i internet prezentacijama, pa su ovi stručnjaci sve traženiji.

Prednost rada na webu i sa novim tehnologijama, jeste što ne zahtijevaju klasično radno mjesto. Web programeri i web dizajneri mogu da rade za kompanije od kuće ili sa bilo kog drugog mjesta, isto kao što mogu da rade i na sopstvenim projektima.

To je još jedan razlog zašto su ovo veoma poželjna zanimanja za svakog. Ne samo da nude perspektivnu budućnost, nego omogućavaju i fleksibilne uslove za rad.