biznis
624

Besplatno se školujte za najplaćenija i najtraženija zanimanja

Sponzorirani članak
Nezaposlenost je jedan od najvećih problema današnjice, pogotovo u našoj zemlji gdje ona prelazi preko 40 posto. Glavni razlog za to nije, kako se očekuje, loša ekonomska situacija zemlje, nepotizam, politička trvenja i slično. Glavni razlog je obrazovanje koje je loše ili ne odgovara potrebama tržišta.

U okviru akcije "Obrazovanje je siguran put do uspjeha/posla” ITAcademy i Business Academy iz Sarajeva su odlučile da poklone dva školovanja onima koji žele da mijenjaju svoju budućnost, jedno iz oblasti IT-ja, drugo u oblasti biznisa. Prijave su na sljedećem linku, a rok je do petka, 05.06. Dodatno je obezbijeđeno i 20 online kurseva engleskog jezika zainteresovanima.

Na ovim akademijama kažu da na tržištu ima posla, ali kompanije često ističu da ne mogu da nađu odgovarajuće kandidate. Oni kažu da ono što stvarno nedostaje jesu kvalifikovani stručnjaci, a da to ne znači da imaju samo diplomu sa fakulteta, nego konkretna praktična znanja i vještine.

"Prošlo je vrijeme u kome obrazovanje prestaje završetkom formalne škole, obrazovanje u kome je osnovni motiv bila diploma. Ono što mladi danas osjećaju na svojoj koži je ogromna nezaposlenost. Loše obrazovanje je jedan od glavnih uzroka. Ovu akciju smo pokrenuli baš zato da bismo podstakli mlade da razmišljaju o svom obrazovanju", kažu na IT i Business akademiji.

Ovo je naročito važno u informacionim tehnologijama, za zanimanja koja su danas najtraženija na tržištu. Prema godišnjoj analizi portala Posao.ba, programer je drugo najplaćenije zanimanje u BiH, sa 2.700 KM. Najviše se traži poznavanje Java, PHP, C#, C++ programskih jezika.

Ne samo da je za IT stručnjacima velika potražnja na tržištu i da kompanije imaju stalno otvorena radna mjesta, nego će se oni sve više tražiti i u budućnosti.

Podjednako su traženi i stručnjaci sa poslovnim vještinama. Skoro u svakoj firmi postoji bar jedno otvoreno radno mjesto u biznis sektoru. Marketing menadžeri, menadžeri prodaje, PR menadžeri, finansijski menadžeri su oni koji donose poslodavcima veliku korist i traženi su.

Da bi kandidati mogli lakše da pronađu posao obrazovanje treba da prati zahtjeve tržišta i novih tehnologija. Poslodavci imaju potrebu da angažuju zaposlene koji su već posjeduju konkretna znanja i mogu da se snađu na poslovima koji su im povjereni.

Da ponovimo, prijave su na sljedećem linku, a aktuelne su do petka, 5. juna.